CELE ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO
W rolnictwie ekologicznym stosuje się metody uprawy, których celem jest produkcja żywności przy zastosowaniu naturalnych substancji i procesów. Oznacza to, że rolnictwo ekologiczne ma mniejszy wpływ na środowisko, ponieważ sprzyja:
- odpowiedzialnemu wykorzystaniu energii i zasobów naturalnych
- utrzymaniu różnorodności biologicznej
- poprawie żyzności gleby
- utrzymaniu jakości wody
Ponadto przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego zachęcają do przestrzegania wysokich standardów dobrostanu zwierząt i wymagają od rolników zaspokojenia konkretnych potrzeb behawioralnych zwierzą.
Przepisy Unii Europejskiej dotyczące rolnictwa ekologicznego mają na celu zapewnienie jasnej struktury produkcji towarów ekologicznych w całej UE. Ma to na celu zaspokojenie popytu na wiarygodne produkty ekologiczne, przy jednoczesnym zapewnieniu uczciwego rynku producentom, dystrybutorom i sprzedawcom.
Aby rolnicy mogli czerpać korzyści z metod rolnictwa ekologicznego, konsumenci muszą mieć pewność, że rolnicy stosują przepisy dotyczące produkcji ekologicznej. W związku z tym UE utrzymuje rygorystyczny system kontroli i egzekwowania przepisów, aby zagwarantować prawidłowe stosowanie zasad i przepisów dotyczących produkcji ekologicznej. Ponieważ rolnictwo ekologiczne jest częścią większego łańcucha dostaw, który obejmuje sektor przetwórstwa spożywczego, dystrybucji i sprzedaży detalicznej, one również podlegają kontrolom.
TRZODA CHLEWNA
CERTYFIKOWANA SYSTEMEM GWARANTOWANEJ JAKOŚCI ŻYWNOŚCI – QAFP
SYSEM GWARANTOWANEJ JAKOŚCI ŻYWNOŚCI – QAFP (QUALITY ASSURANCE FOR FOOD PRODUCTS) –
został opracowany w 2009 roku z inicjatywy Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, organizacji zrzeszającej przedsiębiorstwa funkcjonujące w branży mięsnej.
ZAŁOŻENIA SYSTEMU QAFP opracowali naukowcy z wiodących ośrodków akademickich w Polsce we współpracy z praktykami i ekspertami z branży mięsnej.
11 grudnia 2009r decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP został uznany za krajowy system jakości żywności. Od tego czasu buduje sieć uczestników Systemu QAFP.
Od początku SYSTEM QAFP zyskał wsparcie organizacji konsumenckich oraz uznanie najlepszych ekspertów i naukowców na polskim rynku. Długoletnia strategia dla Systemu przewiduje jego udoskonalanie i rozszerzanie na kolejne produkty.
Jakość w systemie QAFP kształtowana jest w całym procesie produkcyjnym „od pola do stołu”, zaczynając od doboru wyselekcjonowanych ras zwierząt, poprzez produkcję, pakowanie, aż po dystrybucję. Na każdym z tych etapów uczestnik Systemu spełnia restrykcyjne wymagania potwierdzone kontrolą niezależnej Jednostki Certyfikującej.